- Posts: 582
- Thank you received: 1
KEK PUDING LAPIS AGAR-AGAR
15 years 2 weeks ago #32994
by khumaira
BAHAN KEK:
200 gm sponge mix
4 biji telur
1 sudu besar ovallete
50 ml air Sedikit esen vanila
60 ml minyak
BAHAN PUDING:
200 ml susu cair
200 ml susu segar
90 gm serbuk vanila
30 gm tepung kastard
Sedikit esen vanila
BAHAN TOPPING:
200 ml air
35 gm gula
1/2 sudu besar serbuk agar-agar
Sedikit perasa lemon
Sedikit pewarna kuning
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk membuat kek, pukul telur sehingga gebu.
2. Masukkan sponge mix, ovallete, esen vanila, air dan minyak.
3. Pukul sehingga gebu dan masukkan ke dalam acuan empat segi, bakar pada suhu 170oC
selama 25 minit.
4. Setelah masak sejukkan dan keluarkan dari acuan. Trim di bahagian tepi kek,
kemudian masukkan ke dalam acuan 9 x 9 x 3 inci.
5. Untuk puding, panaskan tiga per empat susu, kemudian masukkan serbuk vanila.
6. Susu yang selebihnya tadi, kacau sebati bersama tepung kastard dan tuangkan ke
dalam serbuk vanila.
7. Kacau selama 5 hingga 6 minit. Tuangkan puding ini ke atas kek dan sejukkan.
8. Untuk topping, satukan kesemua bahan topping dan masak di atas api sehingga
mendidih dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan di atas puding pula.
9. Akhir sekali, hiaskan dengan buah anggur. Sejukkan.
:positive:
KEK PUDING LAPIS AGAR-AGAR was created by khumaira
BAHAN KEK:
200 gm sponge mix
4 biji telur
1 sudu besar ovallete
50 ml air Sedikit esen vanila
60 ml minyak
BAHAN PUDING:
200 ml susu cair
200 ml susu segar
90 gm serbuk vanila
30 gm tepung kastard
Sedikit esen vanila
BAHAN TOPPING:
200 ml air
35 gm gula
1/2 sudu besar serbuk agar-agar
Sedikit perasa lemon
Sedikit pewarna kuning
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk membuat kek, pukul telur sehingga gebu.
2. Masukkan sponge mix, ovallete, esen vanila, air dan minyak.
3. Pukul sehingga gebu dan masukkan ke dalam acuan empat segi, bakar pada suhu 170oC
selama 25 minit.
4. Setelah masak sejukkan dan keluarkan dari acuan. Trim di bahagian tepi kek,
kemudian masukkan ke dalam acuan 9 x 9 x 3 inci.
5. Untuk puding, panaskan tiga per empat susu, kemudian masukkan serbuk vanila.
6. Susu yang selebihnya tadi, kacau sebati bersama tepung kastard dan tuangkan ke
dalam serbuk vanila.
7. Kacau selama 5 hingga 6 minit. Tuangkan puding ini ke atas kek dan sejukkan.
8. Untuk topping, satukan kesemua bahan topping dan masak di atas api sehingga
mendidih dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan di atas puding pula.
9. Akhir sekali, hiaskan dengan buah anggur. Sejukkan.
:positive:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.452 seconds