Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

YONG TAU FU

More
15 years 11 months ago #24268 by khumaira
YONG TAU FU was created by khumaira



BAHAN UTK DIMAKAN BERSAMA RESEPI INI,TERDAPAT SPT GMBR D ATAS.;)

(KUAH HITAM)
1/2 LITER AIR REBUSAN DAGING/AYAM
1 SUDU TEH GARAM
1 SUDU BESAR GULA
1 SUDU BESAR KICAP PEKAT
1 SUDU TEH SERBUK REMPAH LIMA(FIVE SPICE POWDER)+ 1 SUDU BESAR AIR
3 SUDU BESAR SOS KACANG HITAM
2 SUDU BESAR SOS TIRAM
SERBUK LADA HITAM SECUKUPNYA
1 SUDU BESAR TPG JAGUNG + 3 SUDU BESAR AIR**
1/2 SUDU TEH MINYAK**

CARA MEMBUAT KUAH HITAM:
1. REBUS NAIK SEMUA BAHAN-##-KECUALI-##(bancuhan tepung jagung dan minyak.)**
2. BILA MNDIDIH,PERLAHAN API.SAMBUNG MASAK HNGGA 5 MIN LG.
3. PASTU MASUKN BANCUHAN TPG JAGUNG,KACAU HNGGA PEKAT.
4. TAMBAH MNYAK BG KUAH NMPAK BRKILAT.

********************************************************************************

BAHAN KUAH PEDAS:
7 BIJI CILI MERAH- BUANG BIJI
KISAR HALUS
2 SUDU BESAR BIJAN GRG TANPA MINYAK
TUMBUK HALUS
1/2 CWAN CUKA MAKAN
2 SUDU BESAR SOS PLUM
3 SUDU BESAR GULA
SEDIKIT GARAM
4 SUDU BESAR SERBUK KACANG TUMBUK
BELI YG INSTANT PUNYA

CARA MMBUAT KUAH PEDAS:
MASAK CUKA ATAS API YG PRLAHAN.5-10MIN.
MASUKAN SEMUA BAHAN LAIN.KACAU RATA.
SEJUKN SBLM D HIDANG.


P/S:OWH YE.NK BGTAU NI.SERBUK REMPAH LIMA ATAU FIVE SPICE POWDER,SEJENIS REMPAH
CAMPURAN DLM MASAKAN CINA.MUDAH DIDAPATI D SUPERMARKET.SALAH SATU PENAMBAH
UMMPPHHH..DLM RASA KUAH YONG TAU FU NI.LEBIH BAIK WAT SENDRI.BARU LA CKUP
SEMUA RASA.:)
Attachments:
More
15 years 10 months ago #24635 by khumaira
Replied by khumaira on topic Ruj:YONG TAU FU





KUAH YONG TAU FU (2)

BAHAN:
*******
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 sudu teh garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn 1/2 cawan air)
sedikit ajinomoto

CARA:
*******
Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.

panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.

setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama bahan2 yong tau fu...:)
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.446 seconds