- Posts: 582
- Thank you received: 1
GULAI DAGING TERENGGANU
15 years 11 months ago #24385
by khumaira
GULAI DAGING TERENGGANU
Bahan:
500gm daging lembu
[potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
2 sudu besar gula merah/perang
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
rendam dulu dlm air panas,bg lembut.
1 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar rempah mentah gulai cap ROSE
1 sudu besar rempah masak kari
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis:
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan masakkan sampai wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sdikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila sdah pecah minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah.
Biarkan reneh sampai mendidih. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.:kiss:
GULAI DAGING TERENGGANU was created by khumaira
GULAI DAGING TERENGGANU
Bahan:
500gm daging lembu
[potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
2 sudu besar gula merah/perang
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
rendam dulu dlm air panas,bg lembut.
1 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar rempah mentah gulai cap ROSE
1 sudu besar rempah masak kari
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis:
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan masakkan sampai wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sdikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila sdah pecah minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah.
Biarkan reneh sampai mendidih. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.:kiss:
- guydacosta
- Offline
- Platinum Boarder
Less
More
- Posts: 895
- Thank you received: 0
15 years 11 months ago #24964
by guydacosta
Replied by guydacosta on topic Ruj:GULAI DAGING TERENGGANU
ermm apa beza gulai daging trg dgn gulai daging biasa or gulai daging negeri lain kak ku???? huhu~~ saje je nk tau...
15 years 11 months ago #24973
by khumaira
Replied by khumaira on topic Ruj:GULAI DAGING TERENGGANU
guydacosta tulis:
KAK AMIK, RESEPI NI DR ORG SANA.TUJUAN TERBNTUKNYA FORUM RESEPI NI
CUMA NK MMBEZAKN BAHAN2 TAMBAHAN YG DIGUNAKN BG TIAP2 NEGERI.
BEZA X BYK.PASAL TU LE KAK MINTA RESEPI YG SAMA DR ORG LAIN.MGKIN CARA
MRK BERBEZA ATAU BAHAN YG MRK MASAK SUKATANNYA X SAMA.INI SEMUA AKN
BUATKN RASA SETIAP MENU BERLAINAN.OK GUY.
ermm apa beza gulai daging trg dgn gulai daging biasa or gulai daging negeri lain kak ku???? huhu~~ saje je nk tau...
KAK AMIK, RESEPI NI DR ORG SANA.TUJUAN TERBNTUKNYA FORUM RESEPI NI
CUMA NK MMBEZAKN BAHAN2 TAMBAHAN YG DIGUNAKN BG TIAP2 NEGERI.
BEZA X BYK.PASAL TU LE KAK MINTA RESEPI YG SAMA DR ORG LAIN.MGKIN CARA
MRK BERBEZA ATAU BAHAN YG MRK MASAK SUKATANNYA X SAMA.INI SEMUA AKN
BUATKN RASA SETIAP MENU BERLAINAN.OK GUY.
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.431 seconds