DAGING MASAK MERAH
BAHAN:
250gm daging (diptong bertentangan urat)
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu besar kicap manis
1/4 cawan santan
1 sudu besar cili kering yg sudah dikisar
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar sos cili
sedikit air asam jawa
garam
CARA:
1. bawang merah, bawang putih dan halia - dikisar
daging diperap dengan bahan kisar bersama kicap manis dan air asam jawa.
2. biasanya perap 1 -2 jam supaya bahan2 td meresap ke dlm daging tp kalau
nk cpat 1/2 jam pn boleh la...
3. panaskan minyak dan goreng daging bersama bahan perap sehingga naik bau
masukkan cili dan kacau sekejap
4. masukkan santan dan garam. kacau sehingga kuah menjadi pekat
siap untuk di makan...........