SUP BEBOLA IKAN

More
10 years 7 months ago #24432 by khumaira
SUP BEBOLA IKAN was created by khumaira





SUP BEBOLA IKAN

BAHAN:

5-6 ekor ikan selayang/kembung--(kalau boleh ikan yg isinya lembut,
ikan tenggiri pun tak apa)
3 ulas bawang putih--kisar
1 labu bawang besar--kisar
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 kulit kayu manis
1-2 biji kentang - dipotong dadu
minyak utk menumis
air, garam dan perasa

Cara-cara:

ikan - buang kepala dan perut. potong ambil isi sahaja. maksudnya buang tulang tengah dia tu. kisar kering(xyah + air) isi dia. bila dah hancur (tak hancur sgt pun tak apa) buat bulat-bulat macam fishball tu.simpan dulu.

kuah - tumis bawang yg dikisar td bersama minyak dan bunga cengkih,lawang dan kayu manis td sampai wangi/garing
masukkan air dalam 4 cawan bersama kentang

tunggu sampai mendidih, masukkan bebola ikan tadi
bila agak2 bebola ikan dah masak, masukkan suhun dan sayur fucuk
masukkan perasa dan garam. pastikan kentang empuk sebelum ditutup api
sedia utk dihidang bersama nasi atau diratah untuk yg berdiet.:laugh:
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: khumaira
Time to create page: 0.296 seconds