SUP TOMATO DAN KEPAH

More
10 years 7 months ago #24440 by khumaira





SUP TOMATO DAN KEPAH

BAHAN:

1 tin pati tomato
2 cawan air
1 ulas bawang putih
(ketuk dgn belakang pisau, cincang)
1 tangkai cili kering
(klu suka pedas tambah)
3 sudu besar olive oil/minyak zaitun
400gm clam (atau hamaguri, nama sejenis kepah di Jepun)-M\'sia punya lg best
garam secukup rasa, 1 sudu besar gula,
1/2 sudu teh kombucya (optional - boleh ganti dgn 1/2 kiub ikan bilis)
1 tangkai parsley (racik halus)

Cara-cara:

Masukkan minyak kedalam periuk, bwg putih dan cili.bila naik bau, masukkan clam(kepah. Kacau.

Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kombucya(pati ikan bilis). Biarkan sampai clam/kepah terbuka.

Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.
MUDAH KAN.SKALI SKALA CUBA LE MASAKAN YG BARU PULA.MODEN LE SKIT..:laugh:
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: khumaira
Time to create page: 1.169 seconds