- Posts: 582
- Thank you received: 1
SUP TOMATO DAN KEPAH
15 years 11 months ago #24440
by khumaira
SUP TOMATO DAN KEPAH
BAHAN:
1 tin pati tomato
2 cawan air
1 ulas bawang putih
(ketuk dgn belakang pisau, cincang)
1 tangkai cili kering
(klu suka pedas tambah)
3 sudu besar olive oil/minyak zaitun
400gm clam (atau hamaguri, nama sejenis kepah di Jepun)-M\'sia punya lg best
garam secukup rasa, 1 sudu besar gula,
1/2 sudu teh kombucya (optional - boleh ganti dgn 1/2 kiub ikan bilis)
1 tangkai parsley (racik halus)
Cara-cara:
Masukkan minyak kedalam periuk, bwg putih dan cili.bila naik bau, masukkan clam(kepah. Kacau.
Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kombucya(pati ikan bilis). Biarkan sampai clam/kepah terbuka.
Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.
MUDAH KAN.SKALI SKALA CUBA LE MASAKAN YG BARU PULA.MODEN LE SKIT..:laugh:
SUP TOMATO DAN KEPAH was created by khumaira
SUP TOMATO DAN KEPAH
BAHAN:
1 tin pati tomato
2 cawan air
1 ulas bawang putih
(ketuk dgn belakang pisau, cincang)
1 tangkai cili kering
(klu suka pedas tambah)
3 sudu besar olive oil/minyak zaitun
400gm clam (atau hamaguri, nama sejenis kepah di Jepun)-M\'sia punya lg best
garam secukup rasa, 1 sudu besar gula,
1/2 sudu teh kombucya (optional - boleh ganti dgn 1/2 kiub ikan bilis)
1 tangkai parsley (racik halus)
Cara-cara:
Masukkan minyak kedalam periuk, bwg putih dan cili.bila naik bau, masukkan clam(kepah. Kacau.
Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kombucya(pati ikan bilis). Biarkan sampai clam/kepah terbuka.
Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.
MUDAH KAN.SKALI SKALA CUBA LE MASAKAN YG BARU PULA.MODEN LE SKIT..:laugh:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.436 seconds