×

Notice

The forum is in read only mode.

[Photoshop] Letak Grid Lines Dalam Gambar

More
15 years 1 month ago #15444 by armadzim
Tutorial ini di\'translate\'kan oleh \"aku la saper lagi\"

Mula2 korang buat kanvas baru bersaiz 10x10 pixels dan background nyer bagi transparent, pastu korang zoom sampai 1600% (tekan CTRL + T)



Pastu select all (CTRL + A)

Pergi kat Edit > Stroke

Tukar setting nih:

Width: 1
Color: #000000
Location: Inside



Pastu select dari kanan bawah sekali macam gambar kat bawah ni, pastu cut (CTRL + X)



Pas dah buat tu pergi kat Edit > Define Pattern, pastu namakan ikut korang pattern tu



Pastu cari gambar yang korang nak di\'grid\'kan, gambar yang aku guna kat bawah ni



Buat layer baru yang transparent supaya korang ader dua layer, pilih layer yang atas sekali, pastu Edit > Fill > Pattern, pilih pattern yang korang baru buat tu

Tukarkan Opacity > 10%(korang boleh letak kurang @ lebih daripada nih kalo nak)

Inila jadinyer, selamat mencoba huahuahua..


<br><br>Post edited by: armadzim, at: 2006/12/20 17:26
More
13 years 10 months ago #23088 by amzarramza
thank for the tutorial....
More
12 years 11 months ago #31509 by Sky_Hanz
Menrik gak, teruskan usha for tutor grafik nie.. :positive:
More
12 years 11 months ago #31514 by erryzx_
Sky_Hanz tulis:

Menrik gak, teruskan usha for tutor grafik nie.. :positive:


encik sky sebagai se0rang designer xde ape yg boleh di share kan ke..?
B) B) B)
More
12 years 11 months ago #31516 by Sky_Hanz
erryzx_ tulis:

Sky_Hanz tulis:

Menrik gak, teruskan usha for tutor grafik nie.. :positive:


encik sky sebagai se0rang designer xde ape yg boleh di share kan ke..?
B) B) B)


buat masa skang nie bz skit cik eriksss.. so ade masa nnti sure akan daku post kan tutorial dlm thread.. InsyAllah.. :positive: :positive:
Time to create page: 0.086 seconds