- Posts: 582
- Thank you received: 1
BISKUT MAKMUR
16 years 10 months ago #24240
by khumaira
BISKUT MAKMUR
BAHAN DOH:
*********
500 gm tepung gandum
3/4 cawan gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal doh]
BAHAN INTI:
**********
2 cawan kacang tanah (nak beli kacang tumbuk segera pun boleh)
1/2 cawan gula halus
**Gula icing** [untuk salut kuih]
CARA:
1. Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit
[sehingga kulit boleh tanggal bila diramas dgn tangan shj.
3. kisar/tumbuk kacang
(jgn trlalu halus) dan gaulkan dengan gula.
4. Ambil doh dan leperkan.
5. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma.
Bentukkan bujur.
6. Bakar dalam suhu 180\'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
7. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
8. Simpan dalam balang kedap udara.
P/S:KUIH NI MEMG SDAP.TP TRLALU BRLEMAK.PALING BYK DPT MKN 3 BIJI JE.
XNK BG RASE BRLEMAK,KURANGKN MYK SAPI.TP SY MINAT KUIH NI.HARI RAYA
DH SUKAR NK JMPA KUIH NI.
BISKUT MAKMUR was created by khumaira
BISKUT MAKMUR
BAHAN DOH:
*********
500 gm tepung gandum
3/4 cawan gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal doh]
BAHAN INTI:
**********
2 cawan kacang tanah (nak beli kacang tumbuk segera pun boleh)
1/2 cawan gula halus
**Gula icing** [untuk salut kuih]
CARA:
1. Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit
[sehingga kulit boleh tanggal bila diramas dgn tangan shj.
3. kisar/tumbuk kacang
(jgn trlalu halus) dan gaulkan dengan gula.
4. Ambil doh dan leperkan.
5. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma.
Bentukkan bujur.
6. Bakar dalam suhu 180\'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
7. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
8. Simpan dalam balang kedap udara.
P/S:KUIH NI MEMG SDAP.TP TRLALU BRLEMAK.PALING BYK DPT MKN 3 BIJI JE.
XNK BG RASE BRLEMAK,KURANGKN MYK SAPI.TP SY MINAT KUIH NI.HARI RAYA
DH SUKAR NK JMPA KUIH NI.

Moderators: khumaira
Time to create page: 0.229 seconds