×

Notice

The forum is in read only mode.

Migrain

More
15 years 10 months ago #9712 by apih
Replied by apih on topic Re:Migrain
Ye.. tak pe.. apih ni pun bukan nye pandai sangat pun..
tapi setakat nak bagi pandangan yang berguna tu boleh la skit2
Ien yang banyak idea ni sebenarnya... ekekekek
More
15 years 10 months ago #11319 by fatlee
Replied by fatlee on topic Re:Migrain
kalau Migrain pasal tekanan... aku cadangkan ko hilangkan tekanan tu
ngan buat aktiviti2 yg best

cam keluar ngan member ke... tengok wayang dll.
kalau aku tertekan sangat, biasa nya aku main games kat PC
main le games cam need for speed ke (bleh lumba laju2. Camni pun bleh hilang kan tekanan gak), game tembak ke (ni pun bleh. contohnye ko tertekan sebab gaduh ngan fungkur. jadi ko anggap la yg ko sedang tembak fungkur)

aku cadangkan je...
sebab aku slalu wat bende ni ;)
More
14 years 3 months ago #22980 by khumaira
Replied by khumaira on topic Re:Migrain
assalamualaikum...nak bg pndapt ckit tntg migrain ni.
puncanya kita bebankn diri atau pemikiran kita pd sesuatu.trlalu memikirkn tanpa henti.
keduanya yg saya tahu ia brkaitan dgn proses pnghadaman kita.perut klu problem,sangkut dgn kepala skali.korang rajin minum air masak x.air masak ni flush toksin dlm bdan.utk berat bdan 25kg kena minum 2ltr sehari.klu 50kg dh 4ltr sehari.klu 75kg dh 6ltr sehari.
inilah masalah sbenar kesihatan kita.nnt saya add satu fakta kat cni.

KENAPA AIR AMAT PENTING:

OTAK KITA MENGANDUNGI 90% AIR.
OTOT KITA 75% AIR
TULANG KITA 22% AIR
DARAH KITA 83% AIR
AIR MENSTABILKAN SUHU BADAN
AIR MENGANGKUT NUTRISI DN OKSIGEN KEDLM SEL
AIR MELEMBABKN UDARA DLM PARU2
AIR MENINGKATKN KADAR METABOLISME
AIR MELINDUNGI ORGAN2
AIR MEMBNTU ORGAN2 UTK SERAP NUTRISI DGN BAIK
AIR MELINDUNGI DN MELEMBABKN RAWAN.

APA YG BERLAKU KIRANYA KEKURANGAN AIR:

TUBUH SLALU KEPENATAN
SAKIT KEPALA YG KERAP ATAU MIGRAIN
SEMBELIT
KETEGANGAN OTOT
TEKANAN DARAH YG X SEIMBANG
MASALAH BUAH PINGGANG
KULIT KERING
RISIKO KEMATIAN

SAYA HARAP PARA PEMBACA SEMUA FAHAM DIMANA SILAPNYA KITA MENJAGA KESIHATAN
DIRI MASING2.KENAPA IA TERJADI DN BGMN HENDAK MENGELAKNYA ATAU MERAWATNYA SENDIRI.
More
13 years 5 months ago #30477 by fazna_cute
Replied by fazna_cute on topic Ruj:Migrain
sy pernah jumpa org yg kena migrain
sampai x ingat dunia nie
More
13 years 4 months ago #31797 by cik_mawar
Replied by cik_mawar on topic Ruj:Migrain
huhuhu..nak miqrain baca...:lol:
Yang pntg jgn fikirkan sgt masalah..tenanggggg..senyummmmm..
huhuhu

Semoga hidup kita diberkati..amin
More
13 years 4 months ago #31808 by zoronoa
Replied by zoronoa on topic Ruj:Migrain
migrain ek...
mbr aku ckp,migrain ni jd sbb kandungan oksigen xsmpi kat otak,kre cam low blood presure la...
aku pun ade migrain gak,tp kdg2 je jd..ni pun sbb time stdy kat kolej dlu asik ngadap pc..pastu kurg beriadah ptg2..
ble da kne migrain tu,mmg kaw2 saket kat blkng kpale..time tu obatnye baring n tdo..

sekian..
More
13 years 4 months ago #31812 by Sky_Hanz
Replied by Sky_Hanz on topic Ruj:Migrain
iEn tulis:

Assalamualaikum rakan yg dirahmati...

ien nak tanya skit.. kebelakangan ni migrain kerap dtg.. apekah punca sebenarnya ??

adakah ia kerana

~tekanan??
~bila nak mandi mulakan dengan basuh kepala dulu bukannya kaki..
~masalah pemakanan?

tp ien rasa tekanan yg mengganggu ien..

ada tak cara2 selain mengambil ketenangan di luar rumah ?? kalau nak tonton tv atau pandang ke monitor pon masih gak sakit kepala..(cuz memang takleh nak duk diam..ade2 jeek keje2 bodoh nak wat untuk hilangkan masalah) kene tahan ajek leerr sakit pala niee..

any tips ?<br><br>Post edited by: iEn, at: 2006/07/23 07:11



Migrain..

~Pemakan kita seharian pun mempengaruhi panyakit yg dtg..

~Amalkan senyuman setiap hari, senyuaman itu kan satu sedekah.. B)

~Kurang kan berfikiran (- ve) so just think positif.. :positive:

Insyallah itu akan kurang kan presure.. Itu yg daku amalkan la, alhadulillah setakat ni berjaya.. coz saya berkerja under pressure .. :)
More
13 years 4 months ago #31867 by fazna_cute
Replied by fazna_cute on topic Ruj:Migrain
tlg ckp kat sy pasal tanda2 migrain blh x?

sy tkt sy yg terkena migrain coz kepala sy kdg2 sakit teruk tapi x slalu laa :ohmy:
More
13 years 4 months ago #31933 by mira1384
Replied by mira1384 on topic Ruj:Migrain
fazna_cute tulis :

tlg ckp kat sy pasal tanda2 migrain blh x?

sy tkt sy yg terkena migrain coz kepala sy kdg2 sakit teruk tapi x slalu laa


kdg2 sakit kpale yg melampau n pening yg teruk rs cm berpusing kpale tu pun tanda2 migrain gak.
More
13 years 4 months ago #32000 by fazna_cute
Replied by fazna_cute on topic Ruj:Migrain
selin tue apa lagi?
adakah mcm sy laa kalo kena pening kepala,sakit yg amat kat kpala sy sampai kdgkala sy kena muntah bru lega pening sy...
skrg nie pula pening kepala kena muntah dan tok lega sikit dan sy kena tido tok legakn betul pening sy nie..
adakah tue migrain?
More
13 years 1 month ago #34483 by sis
Replied by sis on topic Ruj:Migrain
migrain eh....penyakit haku neh...

senang jer...amek cuti bwk2 tido... B)
More
13 years 1 month ago #34497 by cik_mawar
Replied by cik_mawar on topic Ruj:Migrain
loh penyakit sis ka?
ish ish ish.. semua kono jangkit ngan sis kot nie
kekekekeke.. larikkkkk:whistle: kkkkkkkkkkkkkkk sis kojar nnt habis haku migrien :laugh:
Time to create page: 0.129 seconds