KEK PISANG
BAHAN:
2 biji pisang berangan(klu jenis kecil taruh lebih)
3/4 cawan butter
1/2 cawan gula gula
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar fresh cream
1 sudu besar jus lemon
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Cara-cara:
Pukul butter dengan gula sehingga kembang
Asingkan putih dan kuning telur
Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 drjah celcius selama 35-40 minit.
SELAMAT MENCUBA....:kiss: