- Posts: 582
- Thank you received: 1
KEK LAPIS PELANGI
17 years 5 months ago #24616
by khumaira
KEK LAPIS PELANGI
BAHAN:
10 Biji telur ayam
1 gelas gula dikisar
2 1/2 cawan mentega
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin kecil kaya
5 sudu besar perisa pandan
sedikit pewarna kuning
1/2 cawan chocolate emulco
2 sudu besar stawberi filing dan sedikit pewarna merah
2 sudu besar ovellete
CARA:
Mentega dan Gula dipukul hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu
kemudian masukkan ovelete, kaya dan susu. Pukul hingga sebati
Bahagi kepada 4 bahagian : a) masukkan pewarna kuning.
b) masukkan chocolate emulco
c) masukkan pandan paste
d) masukkan strawberi filing/pewarna merah
Alas loyang dgn kertas minyak dan disapu dgn mentega sedikit.
Bakar adunan selapis demi selapis.ikut suka nk buat setebal mana setiap lapisan.
dan setiap lapisan itu,nak tahu ia masak atau tidak,jg bergantung pd ketebalan lapisan.agak2 le.cucuk guna lidi atau garfu.klu adunan masih melekat di lidi bermakna blum ckup masak.Bakar hingga habis adunan.
P/S: SEBENARNYA NK BUAT WARNA APE PUN XPE.TP KLU RAJIN BUAT LE LAPISAN
NIPIS2.NMPAK MCM RAJIN SKIT...:laugh:
KEK LAPIS PELANGI was created by khumaira
KEK LAPIS PELANGI
BAHAN:
10 Biji telur ayam
1 gelas gula dikisar
2 1/2 cawan mentega
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin kecil kaya
5 sudu besar perisa pandan
sedikit pewarna kuning
1/2 cawan chocolate emulco
2 sudu besar stawberi filing dan sedikit pewarna merah
2 sudu besar ovellete
CARA:
Mentega dan Gula dipukul hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu
kemudian masukkan ovelete, kaya dan susu. Pukul hingga sebati
Bahagi kepada 4 bahagian : a) masukkan pewarna kuning.
b) masukkan chocolate emulco
c) masukkan pandan paste
d) masukkan strawberi filing/pewarna merah
Alas loyang dgn kertas minyak dan disapu dgn mentega sedikit.
Bakar adunan selapis demi selapis.ikut suka nk buat setebal mana setiap lapisan.
dan setiap lapisan itu,nak tahu ia masak atau tidak,jg bergantung pd ketebalan lapisan.agak2 le.cucuk guna lidi atau garfu.klu adunan masih melekat di lidi bermakna blum ckup masak.Bakar hingga habis adunan.
P/S: SEBENARNYA NK BUAT WARNA APE PUN XPE.TP KLU RAJIN BUAT LE LAPISAN
NIPIS2.NMPAK MCM RAJIN SKIT...:laugh:
16 years 7 months ago #32996
by khumaira
KEK LAPISAN KAYA PANDAN
LAPISAN KEK:
BAHAN A:
6 biji putih telur
3 gm krim tartar
100 gm gula kastor
BAHAN B:
6 biji kuning telur
40 gm susu segar
40 gm minyak jagung
25 gm gula
Secubit garam
110 gm tepung super fine
4 gm serbuk penaik
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil perasa pandan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacau semua bahan A sehingga gebu.
2. Dalam bekas yang lain, kacau bahan B hingga sebati.
3. Campur kedua-dua bahan A dan B.
4. Tuang ke dalam acuan kek dan bakar selama 30 minit pada suhu 180oC.
LAPISAN KAYA PANDAN:
BAHAN A:
676 gm santan pekat
676 ml air
18 gm serbuk agar-agar
1 sudu kecil pati santan (pewarna hijau)
200 gm gula
BAHAN B:
75 gm serbuk how kwee (berwarna hijau)
185 gm air
BAHAN HIASAN:
Kelapa kering
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacau sebati bahan A. Masak atas api sederhana selama lima minit.
2. Bahan B dikacau rata dan sebati dan tuangkan ke dalam adunan A.
3. Masak kedua-dua bahan sehingga pekat.
selangselikan lapisan kek dan kaya pandan ke dlm acuan.setelah masak,keluarkn dan taburkan kelapa kering.
Replied by khumaira on topic Ruj:KEK LAPIS PELANGI
KEK LAPISAN KAYA PANDAN
LAPISAN KEK:
BAHAN A:
6 biji putih telur
3 gm krim tartar
100 gm gula kastor
BAHAN B:
6 biji kuning telur
40 gm susu segar
40 gm minyak jagung
25 gm gula
Secubit garam
110 gm tepung super fine
4 gm serbuk penaik
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil perasa pandan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacau semua bahan A sehingga gebu.
2. Dalam bekas yang lain, kacau bahan B hingga sebati.
3. Campur kedua-dua bahan A dan B.
4. Tuang ke dalam acuan kek dan bakar selama 30 minit pada suhu 180oC.
LAPISAN KAYA PANDAN:
BAHAN A:
676 gm santan pekat
676 ml air
18 gm serbuk agar-agar
1 sudu kecil pati santan (pewarna hijau)
200 gm gula
BAHAN B:
75 gm serbuk how kwee (berwarna hijau)
185 gm air
BAHAN HIASAN:
Kelapa kering
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacau sebati bahan A. Masak atas api sederhana selama lima minit.
2. Bahan B dikacau rata dan sebati dan tuangkan ke dalam adunan A.
3. Masak kedua-dua bahan sehingga pekat.
selangselikan lapisan kek dan kaya pandan ke dlm acuan.setelah masak,keluarkn dan taburkan kelapa kering.
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.234 seconds