BAHAN:
8 biji jeruk limau nipis
5 biji cili merah - dibelah dua
2 labu bawang besar - belah lapan
10 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
5 sudu gula pasir
4 sudu besar gula merah / gula melaka
2 cawan buah kering
3/4 cawan minyak masak
3/4 cawan cuka
Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar
2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
2 sudu teh jintan manis
20 tangkai cili kering
2 cm kunyit
2 cm halia
Cara Membuatnya
1) Panaskan minyak dan tumis daun kari dan bahan kisar.
2) Kacau dan biarkan hingga rempah wangi, kemudian masukkan cuka.
3) Masukkan gula dan garam. Kacau sebentar.Biarkan 10-12 minit diatas api yg perlahan
4) Kemudian masukkan limau, bawang besar, bawang putih, cili merah dan buah-buahan kering.Biarkan selama 15-20 minit, kacau sebentar kemudian bolehlah diangkat.