AYAM MASAK LEMAK CILI API

More
17 years 1 month ago #24381 by khumaira





AYAM MASAK LEMAK CILI API/CILI PADI

Bahan:

1/2 ekor ayam [buang kulit & potong kecil]
3 biji kentang [belah 4]
1 helai daun kunyit [koyakkan]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
garam

Bahan kisar:

20 tangkai ciliapi
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
2 tangkai serai
1 cawan air

Cara:

1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk dan masak
sehingga mendidih.biar ayam dan juga kentang lembut.
2. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga mendidih semula.
3. Rasakan garam dan tutup api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.

MUDAH KAN??APE LG??? SLAMAT MNCUBA...:kiss:
Attachments:
More
17 years 1 month ago #24939 by guydacosta
aik mcm ni aje ker masak nyer?? ala kak ku memang la ckp senang..
tp kan.. nape dia x rasa pedas ek??? rasa berlemak jer... may be santan byk sgt kot.. kepedasan dia tu x rasa sgt la.. setakat yg pernah guy rasa la.. huh~~
More
17 years 1 month ago #24984 by khumaira
guydacosta tulis:

aik mcm ni aje ker masak nyer?? ala kak ku memang la ckp senang..
tp kan.. nape dia x rasa pedas ek??? rasa berlemak jer... may be santan byk sgt kot.. kepedasan dia tu x rasa sgt la.. setakat yg pernah guy rasa la.. huh~~



DAH CUBA MASAK KE BLUM NI?? ITU DAH TARUH CILI API 20 BIJI KLU MASIH X PEDAS GAK,
MGKIN ADE PROBLEM KAT LIDAH TU.KLU XNAK LEMAK SANTAN,GANTIKN DGN SUSU CAIR
TANPA LEMAK.BRU KESIHATAN TERJAMIN SKIT.KITA LEH ADJUST IKUT SELERA KITA.OK...
More
17 years 1 month ago #24990 by guydacosta
belom cuba... tapi dh rasa... huhu~~
boleh tukar cam tu.. nanti dh x berlemak.. so x leh la panggil masak lemak.. kena panggil masak cair.. muahaha~~ buruk tol..
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.277 seconds