Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

AYAM MASAK SERAI

More
15 years 10 months ago #24606 by khumaira
AYAM MASAK SERAI was created by khumaira





AYAM MASAK SERAI

BAHAN:

1 ekor ayam dipotong kecil---(agak dlm 25 ketul utk seekor)
batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam keping
Garam dan kunyit

BAHAN KISAR:

6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus

CARA:

Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
Angkat ayam dan toskan minyaknya

Tumiskan bahan2 yang telah dikisar sehingga agak garing
Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam keping dan goreng lagi sehingga serai kering.

Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak pecah minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit. Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.


* sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam.

SELAMAT MENCUBA***;)
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.424 seconds