Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

LAKSA JOHOR

More
15 years 11 months ago #24513 by khumaira
LAKSA JOHOR was created by khumaira





LAKSA JOHOR
************
BAHAN UTK KUAH LAKSA:

750 gram ikan tenggiri, direbus dan ambil isinya
3/4 cawan rempah kari ikan
1/2 cawan kerisik
1 cawan air
2 kotak kecil santan (2 biji santan kelapa)
4 batang serai, dititik
2 inci lengkuas, dititik
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:

3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

BAHAN UTK SAMBAL: (Dikisar)
20 biji cili padi
6 -8 batang lada cili merah

BAHAN HIASAN:

2 kilo mee laksa
dicelur dan toskan
kerang rebus
jgn lupa buang kulit.:laugh:
fishcake
tauhu kering
timun
kupas kulit dan hiris halus
taugeh
daun kesum/cenohom

CARA:

1. Isi ikan dikisar bersama air rebusan ikan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah
dititik.JUGA rempah yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan kerisik, gaul rata. Masukkan pula rempah kari ikan dan 1 cawan air.
Gaul hingga sebati.
4. Masukkan isi ikan yang telah dikisar. Masukkan pula santan, garam secukup
rasa dan serbuk perasa jika suka.

5. Jika kuahnya agak pekat boleh tambah sedikit lagi air.

HIDANG LAKSA:

1. Letak mee laksa dalam mangkuk, letakkan sedikit kerang rebus, fishcake,
tahu kering dan tauge. Kemudian tuangkan kuahnya.
2. Hiaskan pula dengan timun, daun kesum dan sambal. Sedia untuk dimakan.

P/S: DAH ORG JOHOR XNAK KASI RESEPI,ORG PENANG LE YG KASI RESEPI NI.
MANA ORG JOHOR NI.KLU ADE CARA LAIN POST MASUK SINI.OK.:cheer:
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.455 seconds