Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

MEE UDANG

More
15 years 10 months ago #24915 by khumaira
MEE UDANG was created by khumaira





MEE UDANG

BAHAN:

1 kati/300 grm mee kuning
1/2 kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering
dikisar
2 biji bawang besar
dikisar
2 ulas bawang putih
dikisar
Sedikit belacan
dikisar
3 sudu teh sos cili
3 sudu teh sos tomato
1/2 sudu teh gula pasir
4 batang sawi
1/2 kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tauhu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng

CARA:

Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya--asingkan--ketepikn. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.

Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.

Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.

Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.

Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.

Setelah selesai semuanya hidangkan bersama udang rebus,bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.

nota:
Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.411 seconds