Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

LAKSA SARAWAK

More
15 years 10 months ago #24917 by khumaira
LAKSA SARAWAK was created by khumaira





LAKSA SARAWAK

BAHAN:

1 bungkus bihun
(celurkan dengan air panas. Toskan]
300 udang
[rebus dan toskan]
2 keping dada ayam--[siatkan]
1 batang timun
(sagat halus - macam laksa penang]
1 cawan taugeh
3 biji telur
[buat dadar dan hiriskan halus]
3 biji cili merah---[hiriskan]
10 biji limau
[belah 2 dan buangkn biji]
2 pokok daun ketumbar
[hiris halus]

BAHAN KUAH:

3 ulas bawang merah>>>>>>>>>>>>> ]
2 ulas bawang putih>>>>>>>>>>>>> )KISAR HALUS
10 tangkai cili kering>>>>>>>>>> ]
2 batang serai
[ketuk/titik)
1 cm lengkuas
[ketuk/titik)
3 sudu besar pes laksa sarawak
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair
1 cawan air rebusan udang
minyak
garam

CARA:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar halus dan serai sehingga wangi
dan naik minyak.
2. Masukkan pes laksa dan kacau rata.
3. Masukkan air rebusan udang dan santan cair juga ayam. Biarkan sehingga
mendidih.
4. Masukkan santan pekat dan didihkan sehingga pecah minyak dan pekat.
5. Rasakan garam dan tutup api.
6. Keluarkan ayam dan siatkan isinya saperti ayam soto.
7.hidangkan bersama isi ayam,udang,daun ketumbar,timun,taugeh,cili merah,
telur dadar dan air perahan limau.

SELAMAT MENCUBA....;)
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.478 seconds