Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

LAKSA PENANG

More
15 years 3 weeks ago #32788 by khumaira
LAKSA PENANG was created by khumaira





Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

* 2 paket laksa beras

* *Bahan kuah laksa*

* 1 kg ikan kembung
* 3-4 ulas asam keping
* 1/2 labu bawang besar
* 7-10 ulas bawang merah
* 5-6 ulas bawang putih
* 3-4 cm halia
* 10-12 sudu makan cili giling
* 7-10 biji cili padi
* 1/2 cawan air asam jawa
* 3 cm belacan
* segenggam daun kesum
* 1 batang bunga kantan
* garam secukup rasa

* *Bahan ulam laksa*

* 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
* 1 biji cili merah - dihiris
* 1 biji cili hijau - dihiris
* 1/2 labu bawang besar - dihiris
* 5-6 biji cili padi - dihiris
* 1/2 biji nanas - dihiris
* 1 batang timun - dihiris memanjang
* 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
* 4-5 helai daun salad - dihiris
* sedikit daun pudina

* *Bahan optional*
* petis udang

Cara-cara

1. *Laksa*
Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian
direbus...Laksa ditoskan dan diketepikan...

2. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian,
asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...

3. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke
dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar
ditapis ke dalam ramuan tadi juga...

4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan
halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus
tadi...Kemudian, panaskan periuk...

5. Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...

6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan...

7. Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan
pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan
bersama laksa dan ulam-ulamannya.

:yahoo:
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.405 seconds