LAI CI KANG
13 years 3 months ago #32718
by khumaira
bahan:
longan kering
biji selasih
cincau
buah kembang semamgkuk
kismis (berwarna kuning)
kacang minyak
halwa kundur
suhun[rendam sehingga kembut]
gula batu
Cara:
1. Basuh dan rebuskan longan kering sampai kembang.
2. Bila dah kembang masukkan gula batu secukup manis
dan masukkan kismis
3. Angkat dan sejukkan.
4. Rendamkan buah kembang se-mang kuk (dalam bekas lain),
5. Rendamkan biji selasih dalam air sejuk (dalam bekas lain),
6. Bila semuanya dah kembang bolehlah masukkan ke dalam
air longan tadi
7. Masukkan cincau dan suhun. Lepas tu simpan kat
dalam peti ais.
8. Bila nak minum baru diletakkan kacang dan halwa.
9. Hidangkan sejuk.
:positive:
LAI CI KANG was created by khumaira
bahan:
longan kering
biji selasih
cincau
buah kembang semamgkuk
kismis (berwarna kuning)
kacang minyak
halwa kundur
suhun[rendam sehingga kembut]
gula batu
Cara:
1. Basuh dan rebuskan longan kering sampai kembang.
2. Bila dah kembang masukkan gula batu secukup manis
dan masukkan kismis
3. Angkat dan sejukkan.
4. Rendamkan buah kembang se-mang kuk (dalam bekas lain),
5. Rendamkan biji selasih dalam air sejuk (dalam bekas lain),
6. Bila semuanya dah kembang bolehlah masukkan ke dalam
air longan tadi
7. Masukkan cincau dan suhun. Lepas tu simpan kat
dalam peti ais.
8. Bila nak minum baru diletakkan kacang dan halwa.
9. Hidangkan sejuk.
:positive:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.093 seconds
- You are here:
-
Home
-
Forum
-
Hasil Kerja Tangan
-
Resipi
-
Minuman
- LAI CI KANG