- Posts: 582
- Thank you received: 1
NASI BUKHARI AYAM
15 years 11 months ago #24594
by khumaira
NASI BUKHARI AYAM
BAHAN:
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 kg beras basmathi [basuh dan toskan]
3 sudu besar rempah kurma + 1 sudu besar sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
4 sudu besar minyak sapi
garam
gula
BAHAN TUMIS:
10 ulas bawang merah
tumbuk
4 ulas bawang putih
tumbuk
3 cm halia
tumbuk
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
CARA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi
dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendidih.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendidih dan kering saperti
nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng
dan gulai dalca serta acar timun mentah.
NASI BUKHARI AYAM was created by khumaira
NASI BUKHARI AYAM
BAHAN:
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 kg beras basmathi [basuh dan toskan]
3 sudu besar rempah kurma + 1 sudu besar sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
4 sudu besar minyak sapi
garam
gula
BAHAN TUMIS:
10 ulas bawang merah
tumbuk
4 ulas bawang putih
tumbuk
3 cm halia
tumbuk
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
CARA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi
dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendidih.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendidih dan kering saperti
nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng
dan gulai dalca serta acar timun mentah.
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.393 seconds