Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

NASI DAGANG

More
15 years 10 months ago #24595 by khumaira
NASI DAGANG was created by khumaira






NASI DAGANG

BAHAN:
*******
600 gm cawan beras
100 grm beras pulut
1 1/2 sudu besar biji halba
3 cawan air air
4 cawan santan pekat
garam secukup rasa

BAHAN HIRIS:
************
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia

CARA MEMBUATNYA:
*****************
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
2.Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang

3.Kukuskan sehingga naik wap.
4.Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.

5.Siramkan dengan air dan kacau rata.
6 Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.

7.Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
8.Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan
garam.

9.Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar
*******************************************************************************
*******************************************************************************



GULAI IKAN TONGKOL(org timur panggil ikan aye)

BAHAN:
******
1.5 kg ikan tongkol
10 keping asam keping
rebuskan 3 bahan ini
garam secukupnya
1 packet rempah kari ikan
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
3 sudu besar cili kisar/cili boh
4 ulas bawang kecil
tumbuk halus
3 cm lengkuas
tumbuk halus
1/2 liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisek
1/2 cawan air asam jawa
minyak untuk tumis
cili api dan belimbing buluh

CARA MEMASAK :
**************
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn
sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendidih.

3. Perlahan api dan masukkan kerisek, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai pecah minyak.
********************************************************************************
********************************************************************************


ACAR TIMUN:

BAHAN:
******
1 batang timun
1 batang lobak merah
2 biji cili merah dan 2 biji hijau
2 labu bawang besar
1/2 cawan cuka
2 sudu besar gula
garam

Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sblm dibuat acar.(agar kekal rangup)

CARA:
******
1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya.potong halus saperti
batang mancis.
2. Lobah merah, cili merah dan cili hijau hiris seperti timun juga.

3. Bawang besar dibelah 2 dan hiris halus juga.
4. Rendamkan semua bahan yang dihiris dalam bekas besar yg berisi air kapur
selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.

5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
7. Hidangkan bersama nasi dagang.
Attachments:
More
15 years 10 months ago #24602 by shafique
Replied by shafique on topic Ruj:NASI DAGANG
fav aku nie.. mitki pandai masak nie tak? ngehehehe..
More
15 years 10 months ago #24603 by mitki_85
Replied by mitki_85 on topic Ruj:NASI DAGANG
mitki xreti tp nnti mitki blajar masak utk fiq eh..:lol: :)
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.490 seconds