×

Notice

The forum is in read only mode.

Apa nak buat dengan gaji RM3,000 skg?

More
15 years 7 months ago #12869 by ZaaG
Ketika saya surf dalam internet tadi saya jumpa satu blog. Tak tahulah blog siapa. Tapi tulisannya buat saya berfikir. Kalau saya maintain dengan apa yg saya ada sekarang, the next five years, saya sendiri tak leh nak imagine camaner saya nak survive. Sila baca aku quote semula apa yang saya jumpa kat skandal.blogspot.com/

Let\'s to do some calculations here. In Malaysia the average family income is RM3000 (Father works, mother doesnt). I understand there are a lot of families whose income don\'t reach RM3000, but, to make things simple, lets take RM3000 as the figure. ok la right?

Okay, let\'s start rolling with a family which has Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. ngam ngam.. Calculation starts...

Electricity and water bil RM100 (no aircond, no home theatre, no water heater k?)Telekom and Handphone bil RM100 (cannot make a lot of calls one you know? NO Streamyx also)

Meal for the whole happy family RM775 (3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons????)Papa makan/teh tarik during working hours RM155 (RM5/day, RM5 can eat what?)

Car repayment RM400 (a proton saga aeroback, 7 years repayment)Petrol RM300 (Living in City, Jam) Go to work, bring son to school, only can afford one car running.

Insurance RM650, (kids, wife and myself). House repayment RM750 (Low cost housing repayment for 30 years, retired still have to work to pay house!)Tuition RM80 (got that cheap meh?? No, I don\'t think so)

Older children pocket money @ school RM20 (RM1/day, eat bread??)School fees RM30 (enough ah??)School books and etc etc. RM100 (always got extra to pay in school) Younger children milk powder RM50 (cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive Miscellaneous RM100 (shampoo, rice, sauce, toilet paper)

oh wait!!! I have to stop here, so... No Astro, no movie @ cinema, no DVD, no CD, no online, cannot KFC, cannot Mc Donald, cannot go Park walk during weekend(petrol expensive), no chit chat on phone with grandparents, and etc...

Let\'s use a calculator to total up... WALAO EI.. Shit! RM3610 already.. EPF belum potong, income tax lagi,........ oledi --- RM610... How to survive laa tuan-tuan dan puan-puan sekalian???

Our Deputy Prime Minister ask us to change lifestyle? How to change? Don\'t eat? Don\'t work? Don\'t send children to school and study? Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of Rakyat Malaysia which still don\'t earn RM3000/month!!! What is this? Ini lah Malaysia Boleh.. Sorry.. it should be Malaysians Boleh, because we\'re still alive and kicking!!

Our politicians must be mad!!!!!!


Hehehe.. Kadang-kadang nak gelak pun ada. Tapi tulah hakikat kita di bumi bertuah ini sekarang. Di mana pula kedudukan saya yang bergaji tak cecah RM3,000 ni?Mungkin skg, kita igt gaji RM3,000 sudah kaya,tp bila time nak bayar itu ini gaji yg tinggal,tinggal sikit. Abah saya kat kampung yg harap duit felda sebulan 4-5 ratus tu macamana pulak agaknya dia nak ubah \'lifestyle\' dia.

\"Buat part time laa... Cari duit lebih\" Kata orang. Kalau Awie dalam movie boleh la. Siang jadi machanic, malam menyanyi di nite club. Tapi sembang senangla. Hari-hari bangun pukul 6:30 pagi, gi kerja kul 6:30 baru sampai kat rumah. Larat lagi nak kerja malam? Giler!
So kalau terasa berat beban yang akan datang ini dan mahu meringan beban mulai dari sekarang dengan mencari pendapatan sampingan,saya ada satu program.

Program apa? Skim Cepat kaya ke?

Tidak. Mymode merupakan sebuah perniagaan sah yang berdaftar, diasaskan oleh Syarikat Asia Mobile Commerce Privilledge Sdn. Bhd. yang menyediakan perkhidmatan SMS Prepaid. Dengan pendaftaran keahlian RM65, anda sah sebagai Agent Mymode dan secara tidak langsung merupakan ‘Tokey Prepaid Topup’ dengan kedai bergerak beroperasi 24jam, tidak kira masa, tidak kira tempat!!

Program ini amat bagus untuk diceburi sekiranya anda merupakan salah seorang dari golongan dibawah:

1. Pelajar IPTA/IPTS - Yang menggunakan talian prepaid, Member-member ramai pakai prepaid, duduk kolej, susah nak gi kedai untuk top-up handphone, mahukan side income.
2. Graduan University - Baru grad, belum punya kerja, nak releks dulu sebab baru habis belajar, tapi nak duit dengan cara senang, tahu menggunakan komputer dan internet dengan semaksimum yang boleh.

3. Malas kerja - Susah nak kerja bawah orang. Kerja kejap, berenti, tukar kerja lain. Tak boleh dengar cakap boss. Kalau boleh nak jadik boss sendiri. Nak meniaga, modal takde.

4. Pekerja kerajaan - Mahu melakukan sesuatu untuk persediaan sebelum pencen nanti. At least kalau boleh meniaga, nak meniaga. tapi tak tahu nak meniaga apa. Takut risiko pulak nanti.

5. Untuk anak-anak dan diri sendiri - Gaji besar, duit banyak. Anak-anak asyik mintak duit jer. Dah besar pun taknak lakukan sesuatu. At least kalau boleh ader something yang boleh anak-anak buat untuk side income diorang sendiri. supaya diorang belajar berdikari.

Siapa boleh sertai perniagaan ini?

1) Mempunyai handphone

2) Tahu SMS

3) Ada akses internet samada dirumah atau pejabat?Sape yang surf dlm jiwang sure ada excess internet.Paling comman dail-up(Tidak wajib, tetapi satu kelebihan)

Curiga tentang syarikat yang menjalani program ini?
MyMode adalah satu perniagaan berlesen yang sah yang diasaskan oleh syarikat Asia Mobile Commerce Privilege (M) Sdn Bhd, beribu pejabat di C01-1, Dataran Palma Ampang, Jalan Selaman 1, 68000 Ampang, Selangor yang dipengerusikan oleh Datin Fara H Dalela. Ia telah didaftarkan pada tahun 2003 dan sehingga kini telah mempunyai lebih dari 155,000 orang agent seluruh malaysia. Ia juga telah memenangi beberapa award di peringkat antarabangsa seperti \"The 4th Asia Pacific/Malaysia e-Entreprenuer Excellence Award\" dan \" The 4th Asia Pacific International Honesty Enterprise - Keris Award 2005 \". Untuk lebih kepastian anda boleh merujuk sendiri ke laman web rasmi mereke seperti yang saya nyatakan dibawah.


Anda ingin mencuba perniagaan ini?

Jika â€ÅÃÃÃÆâ€
More
15 years 7 months ago #12874 by kabusribut
karut jeee benda cam nih....
More
15 years 7 months ago #12879 by ZaaG
karut? dh [email protected]@test?
kalau belum cuba jng bgtau benda itu karut.sy dh cuba dan ianya berhasil dan senang untuk buat business ini.
guna prepaid tak?berapa ringgit awk sebulan awk pakai prepaid?kalau line tak payah cakap,takperlukan prepaid.Tp ada jgk org guna line join nie buat busines nie jgk.
More
15 years 7 months ago #12955 by ZaaG
Anda semua jangan takut sebab business ini bukan jenis business pyramid,atau skim cepat kaya.Saya join business ini sbb

1)Business ini senang difahami,simple dan diakui oleh KERAJAAN
2)Tak perlu gi dengar apa-apa ceramah
3)Modal sedikit tak sampai beribu2
4)Barang yang dibeli boleh digunakan untuk diri sendiri dan org lain
5)Barang yang wajib digunakan pada zaman skg dan zaman akan datang
6)yang paling saya suka pasal business ini ialah TAK PERLU MAINTAIN APA-APA

Sekarang saya tau ramai curiga dengan business ini sebab takut saya tipu.Tp business ini adalah betul dan sudah berdaftar.Saya juga berpercaya dengan business ini kerana tak lama lagi,business ini akan menembusi pasaran antarabangsa.Kalau anda kata business ini tidak boleh dipercayai,bagaimana dlm masa yang singkat ini(kalau tau sejarah business ini) company ini akn berjaya mengembangkan sayapnya ke pasaran ASIA.Untuk pengetahuan kalian,kebanyakan peniaga yg dikedai mengunakan system yg sama dengan kami sbb diaorg pn join kami jgk.Diaorg dapat untung anda bagaimana?

Kalau ada sesiapa yang berminat nak buat business ini boleh email kepada saya.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

business ini boleh buat duit dgn keuntungan yang berganda.Starting dengan sedikit modal,tp bila dh lama buat business ini,boleh dapat untung besar.Business ini boleh digunakan untuk kegunaan sendiri<br><br>Post edited by: ZaaG, at: 2006/11/06 22:41
More
15 years 7 months ago #12956 by Bropian
buat bodo aje la....
More
15 years 7 months ago #12959 by Hondaex1991
ZaaG wrote:

karut? dh [email protected]@test?
kalau belum cuba jng bgtau benda itu karut.sy dh cuba dan ianya berhasil dan senang untuk buat business ini.
guna prepaid tak?berapa ringgit awk sebulan awk pakai prepaid?kalau line tak payah cakap,takperlukan prepaid.Tp ada jgk org guna line join nie buat busines nie jgk.


kalau benda ne dpt memberi duit yg banyak.. kenapa masih ada perompak @ kaki pau @ rasuah..? takkan diorang takde hp dan modal rm65. memang gaji rm3000 tu tak cukup nak sara satu keluarga zaman sekarang. takkan bini duk umah goyang kaki mengumpat kat telphone. suruh la dia jual nasi lemak ke.. kerja ke.. tu lah guna hidup dlm satu keluarga, tolong menolong... dpt la tengok wayang setiap minggu satu keluarga atau pergi melancung setiap kali cuti sek.. baru hidup ne bermakna... tapi kalau total gaji laki bini kurang dari rm3k tu, memang kepala diorang pening setiap bulan.. so cuba la try benda ne... tapi kalau benda ne karut ko pergi mintak duit kat ZaaG tu.. :woohoo: :whistle:
More
15 years 7 months ago #12963 by ZaaG

kenapa masih ada perompak @ kaki pau @ rasuah..?

yg merompak sbb diaorg tak tau ada business yg lebih senang cm business yg aku bt nie,
kaki pau sbb dia nampak duit pada reality atau instant money
rasuah,ada ke org main rasuah dgn [email protected]?budak kecik boleh lah nak rasuah

takkan bini duk umah goyang kaki mengumpat kat telphone. suruh la dia jual nasi lemak ke.. kerja ke..

modal nasi lemak paling command RM200-RM500.kalau nasi lemak tak laku,rugi pulak yang dapat,kerja?memenatkan...mana nakbuat,buat kerja dimerata tempat even didapur pn blh bt business ini atau buat kerja dioffice jek?

dpt la tengok wayang setiap minggu satu keluarga atau pergi melancung setiap kali cuti sek.. baru hidup ne bermakna...

itu pn kalau dapat gi tgk wayang laa

tapi kalau benda ne karut ko pergi mintak duit kat ZaaG tu.. :woohoo: :whistle:

betul2....datang cari aku kalau sape rasa benda ini karut.tp jng cari aku kalau sape-sape nak join business ini tp malas nak buat...bru start business sudah nak goyang kaki...
sape join business ini saya akan tolong org tu jikalau dia ada masalah.

buat bodo aje la....

jng bt bodo jek sampai terlepas peluang yg ada dihadapan kita,nanti kita yg ternganga tgk org lain join business ini jadi kaya...kemudian mula kata \&quot;apasal la tak join business nie dlu\&quot;.

Kenapa org cina buat business selalu menjadi?
Kerana diaorg nampak peluang untuk berjaya adalah cerah berbanding peluang untuk rugi.

Kenapa org melayu susah nak buat business dan asyik tak menjadi sgt?
Kerana kita hanya nampak keburukan,tak nampak kebaikan.Even bila kata ada business yg blh bt atas katil pn tentu igt business ini tipu...betul tak?

Post edited by: ZaaG, at: 2006/11/07 02:56<br><br>Post edited by: ZaaG, at: 2006/11/07 02:58
More
15 years 7 months ago #12976 by shafique
Ermm. Rilek2 ZaaG. bagi aku la memang ada orang bisnes gnie berjaya. Tapi bisnes apa pon kalo x kena usaha, cara and gaya memang lingkup. Bisnes mcm nie memerlukan korang banyak kaki. Kalo sesapa yang belaja ker and duduk kat hostel okeh gak wat menda nie sebab mlm2 orang x leh kuar. wat duit lebey la katakan. Apa pon kita jangan terus bagi respon negatif.

Apa pon meniaga apa pon kena usaha dan wat dengan btol. Tue jer dari pandangan aku dalam perniagaan nie. Anyway thanks gak kat ZaaG sebab ada isukan menda2 peluang wat duit nie. Even x buat duit pon leh guna untuk diri sendiri. Erm.. nanti ar biar aku khatam website yang ko bagi tue sebab aku jenis malas nak kuar memusing pekan tengah malam cari prepaid. Kalo aku nak info lebey aku emel ko nnt. Insyaallah..

HoHoi!
More
15 years 7 months ago #12978 by ZaaG
takde lah.aku sentiasa relex.tp klu takde byk kaki pn leh jgk buat business nie.jng risau.aku bt business nie pn takde kaki...buat business ini secara independent.

anyway thanks for supporting....
More
15 years 7 months ago #12980 by atukopah
ZaaG wrote:

takde lah.aku sentiasa relex.tp klu takde byk kaki pn leh jgk buat business nie.jng risau.aku bt business nie pn takde kaki...buat business ini secara independent.

anyway thanks for supporting....


ko dh berjaya ker dgn bisnes nie..??
brp byk dh ko collect..??
buktikn sket..
br ble aku nk pcaya n joen..
:whistle:
tenkiu..
More
15 years 7 months ago #12984 by ZaaG
tak percaya? I baru jek start so i agak malu nak tunjuk.but i show u my upline income

http://promote.prepaid4u.net/bonus.jpg[


RM12,101.67 !!!!!!

dia nie kawan saya.kalau dia berani tipu saya,sy gi umah di n gi bakar umah dia.tp setakat nie,takde kena tipu lagi.Oleh itu saya join tanpa was-was...mula2 join mungkin sikit untung,tp bila dh lama join so,untung makin banyak lah.So tunggu apa lagi?Mari join.Sy takkan abai mereka yg join business ini.Sy akan kasi guide semampu yg boleh.

Kalau nak bgtau benefit,tak mampu nak tulis

Post edited by: ZaaG, at: 2006/11/07 21:12<br><br>Post edited by: ZaaG, at: 2006/11/07 21:13
More
15 years 7 months ago #12989 by atukopah
tak clear arrr dik..
anyway thanks coz sudi menunjukkan bukti..
ko mmg arr tak kesah sbb kalo ko kena tipu pun dia kwn ko..
sng jer nk gi blasah..
tp..kalo aku yg tertipu..
cm ner nk gi blasah dak tu..??
hu..hu..
ader agreement hitam putih tak..??
yg bole bwk gi court if sumting occur in d middle of d bussiness..??
hi..hi..
bukan aper..
zmn skrg..1001 mcm ragam manusia..
kita kena jd pguna yg bijak..
sumer benda yg kita buat kena ader itam putih..
cm ner..??:whistle:
Time to create page: 0.188 seconds