- Posts: 582
- Thank you received: 1
KETAM MASAK LEMAK
15 years 11 months ago #24601
by khumaira
KETAM MASAK LEMAK
BAHAN:
4 ekor ketam besar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang lada merah
3 biji buah keras
KISAR HALUS 7 BAHAN INI
1 inci kunyit hidup
1/2 cm belacan
1 hirisan nipis lengkuas
1 asam keping
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa, diparut
Garam dan gula secukup rasa
1 biji timun,buang kulit,dikerat 2 dan belah empat setiap keratan
CARA:
Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar. Jerang atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar.
Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan santan cair.
Hidupkan api kembali dan masukkan santan cair ke dalam periuk. Diikuti
daun kunyit.biarkan mendidih. Masukkan santan pekat dan timun. Perasakan dgn garam dan gula.
Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk sampingan.
KETAM MASAK LEMAK was created by khumaira
KETAM MASAK LEMAK
BAHAN:
4 ekor ketam besar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang lada merah
3 biji buah keras
KISAR HALUS 7 BAHAN INI
1 inci kunyit hidup
1/2 cm belacan
1 hirisan nipis lengkuas
1 asam keping
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa, diparut
Garam dan gula secukup rasa
1 biji timun,buang kulit,dikerat 2 dan belah empat setiap keratan
CARA:
Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar. Jerang atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar.
Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan santan cair.
Hidupkan api kembali dan masukkan santan cair ke dalam periuk. Diikuti
daun kunyit.biarkan mendidih. Masukkan santan pekat dan timun. Perasakan dgn garam dan gula.
Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk sampingan.
- mastersuse
- Offline
- Elite Member
Less
More
- Posts: 183
- Thank you received: 0
15 years 2 months ago #31099
by mastersuse
Replied by mastersuse on topic Ruj:KETAM MASAK LEMAK
waaaaaaaaaaaaaaaa my favourite!!!!!
sedap... sedap... :yahoo:
sedap... sedap... :yahoo:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.478 seconds